21. ožujka - Svjetski dan osoba sa sindromom Down

Ovdje smo, uključite nas!

Svjetski dan osoba sa sindromom Down (World Down Syndrome Day - WDSD), 21. ožujka, je svjetski dan svijesti o potrebama i mogućnostima uključivanja osoba sa sindromom Down u društvo koji Ujedinjeni narodi službeno obilježavaju od 2012. godine. Kao datum Svjetskog dana osoba sa sindromom Down odabran je 21. dan 3. mjeseca u godini da označi jedinstvenost triplikacije (trisomije) 21. kromosoma koja uzrokuje ovaj sindrom.

Ove godine vas pozivamo da razmislite o svom svakodnevnom životu i o životu osoba sa sindromom Down te osvijestite važnost inkluzije.

Jeste li i jesu li oni uključeni?

Imate li iste mogućnosti i imaju li oni iste mogućnosti kao i drugi?

Suočavate li se s preprekama i suočavaju li se oni s preprekama?

Sudjelujete li u inkluzivnim aktivnostima, sudjeluju li i oni u inkluzivnim aktivnostima?

Odvijaju li se vaše aktivnosti na marginama društva i odvijaju li se njihove aktivnosti na marginama društva ili u zajednici s drugima?

U svojim općim načelima, Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom (United Nations Convention on the Rights of Persons with Disabilities - UN CRPD) poziva na “puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje u društvo”. U CRPD-u UN-a postoje reference na #inkluziju, “Osobe s invaliditetom mogu pristupiti uključivom, kvalitetnom i besplatnom osnovnom obrazovanju i srednjem obrazovanju na ravnopravnoj osnovi s drugima.” te „Državne stranke priznaju pravo osoba s invaliditetom ... na mogućnost da si osiguraju samostalni život radom koji slobodno biraju ili prihvaćaju na tržištu rada i radnom okruženju koje je otvoreno, uključivo i dostupno osobama s invaliditetom.”

Ali, još uvijek i danas osobe sa sindromom Down nemaju koristi od punog i učinkovitog sudjelovanja i #inkluzije u društvo. Postoji mnogo razloga za to. Jedan od razloga je nedostatak usuglašenog razumijevanja što je #inkluzija i kako #inkluzivni sustavi izgledaju u praksi.

Danas je dan posvećen razumijevanju značaja inkluzije za osobe sa sindromom Down i osvješćivanju naših predrasuda o njima i stavova koji onemogućuju njihovo uključivanje u društvo. Ne morate pregledavati literaturu ili otvarati knjige da biste naučili što znači inkluzija. Samo trebate čuti i slušati osobe sa sindromom Down kako biste razumjeli duh inkluzije.

Za njih inkluzija znači:

• Imati mjesto u timu

• Raditi s kolegama, biti dio svijeta odraslih, obavljati svoje dužnosti, raditi i biti dio uspješnog tima na poslu

• Igrati se zajedno s vršnjacima koji ih bezuvjetno prihvaćaju

• Zajedničko učenje u učionici i izvan nje

• Prepoznavanje i vjerovanje u njihove sposobnosti i osiguranje prilika da se dokažu

• Biti dobro uključen, poštovan, potreban, cijenjen i ravnopravan dio zajednice

• Dijeliti s javnošću užitak i bogatstvo zajedničkog djelovanja; plesati i natjecati se kao i drugi plesači, zajedno uživati u sportu, skijati s prijateljima, moći se zabavljati gdje god žele.

• Da se njihov glas čuje u svim pitanjima koja se tiču njihovog života i interesa i da imaju pravo glasa o svim važnim pitanjima u društvu.

• Sudjelovanje u svim obiteljskim aktivnostima.

Budite svjesni važnosti inkluzije za bolje društvo. Podijelite svoje stavove o #inclusion to support with people with Down Syndrome and disabilities (#inkluziji za podršku s osobama sa sindromom Down i invaliditetom). Podijelite “What #inclusion means…” ("Što #inkluzija znači...") i označite i pratite @edsachannel

O Europskoj udruzi za sindrom Down (EDSA - European Down Syndrome Association):

Europska udruga za sindrom Down (European Down Syndrome Association - EDSA) je neprofitna organizacija koja podržava i zastupa osobe sa sindromom Down diljem Europe. EDSA okuplja organizacije iz cijele Europe, dijeleći informacije i promičući suradnju na poboljšanju života osoba sa sindromom Down i njihovih obitelji. Glavni cilj EDSA-e je promicati potpuni razvoj osoba sa sindromom Down, bez obzira na rasna, jezična, vjerska, filozofska ili politička promišljanja. EDSA nastoji poboljšati zdravlje i obrazovanje te uključivanje osoba sa sindromom Down u društvo, kako bi svatko od njih mogao voditi što normalniji život. Za više informacija http://www.edsa.eu/ i https://www.facebook.com/edsachannel

 

O Hrvatskoj zajednici za Down sindrom (HZDS):

Hrvatska zajednica za Down sindrom (HZDS) je neprofitna krovna organizacija udruga za sindrom Down koja podržava i zastupa osobe sa sindromom Down u Republici Hrvatskoj. HZDS okuplja osam udruga iz Republike Hrvatske, dijeleći informacije i promičući suradnju na poboljšanju života osoba sa sindromom Down i njihovih obitelji. Glavni cilj HZDS je promicati potpuni razvoj osoba sa sindromom Down. HZDS nastoji poboljšati zdravlje, obrazovanje, edukaciju te uključivanje osoba sa sindromom Down u društvo, kako bi svatko od njih mogao voditi što normalniji život. HZDS je članica Europske udruge za sindrom Down (European Down Syndrome Association - EDSA). Za više informacija https://www.zajednica-down.hr/ i https://www.facebook.com/HRZajednicaDownSindrom

U Hrvatskoj živi 1876 osoba sa sindromom Down (HZJZ podaci iz Registra osoba s invaliditetom na dan 15.03.2022). Godišnje se u RH rodi oko 50 djece sa sindromom Down. Najstarija osoba sa sindromom Down starija je od 85 godina. Od 2007. djeca sa sindromom Down uključena su u redovni obrazovni sustav uz pomoćnika u nastavi. Oko 150 osoba sa sindromom Down je uključeno u redovni obrazovni sustav uz pomoćnika u nastavi od 2007. godine do danas. Iz godine u godinu povećava se i broj osoba sa sindromom Down koje završavaju redovne srednje strukovne škole (trogodišnje i četverogodišnje) i stječu mogućnost zapošljavanja na otvorenom tržištu rada. Nove su mogućnosti i za osobe sa sindromom Down koje imaju veće potrebe kroz organizirane boravke i edukacije u udrugama i ustanovama RH.

 

mr.sc. Dinka Vuković

Predsjednica HZDS i EDSA

Additional information